Kaliteli Şarap Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli Şarap Nasıl Anlaşılır ?

Yıllanmış Şarap deyimi her yerde karşımıza çıkar. Yıllanmış şarap aynı zamanda kaliteli şarap anlamına gelmektedir.

Bir Şarabın kalitesini belirleyen tek ölçüt kaç ne kadar eski olduğu mu ? Elbette hayır. Şarabın kalitesinin nasıl anlaşıldığı aşağıdaki hususlara göre belirlenir :

  • Üretim Yılı
  • Üretim Yeri ve Malzemesi
  • Kokusu
  • Tadı
  • Alkol Oranı
  • Şarabın Rengi
Kaliteli Şarap Nasıl Anlaşılır?

İyi Şarap Nitelikleri Nelerdir ?

Kaliteli Şarap Nasıl Anlaşılır? Yukarıdaki hususları açıklayarak kaliteli şarapların sahip olması gereken niteliklerden söz etmek gerekir. Birkaç başlık halinde incelemek gerekirse iyi şarap aşağıdaki özellikleri barındırmalıdır.

Üretim Yılı

Eskimiş şaraplar içki içmeyen kişiler tarafından bile bilinir. Ancak bu durum tek başına yeterli değildir. Öncelikle şarabın kaliteli ürünlerden imal edilmesi ve iyi fermante edilmiş olması önemli bir etkendir.

İstenen şekillerde üretilen ve saklanan şaraplar ancak uzun yıllar geçtiğinde leziz bir hale gelmektedir.

Konu ile bağlantılı olarak saklama koşullarından söz etmek gerekirse ; Kaliteli şarap , ancak doğru saklandığında elde edilir.

Şarabın Rengi

Öncelikli olarak şarabın rengine bakılması gerekir. İyi bir şarap homojen dağılıma sahiptir. Sahip olduğu renk ise nettir. Yeni üretilen şaraplar daha canlı renklere sahip iken yıllanan şaraplar daha mat renge sahiptir. Kaliteli şarap‘ta tanecik ve pötürler bulunmaz. Tamamen sıvı ve kıvamlıdır.

Şarabın Rengi

Kırmızı ve rose şaraplar kırmızıdan mora doğru ilerleyen bir renk skalasına sahiptir. Bu renkler üzümlerin seviyesine ve yapım tekniklerine , yaşlandırma süresine göre değişir.

Alkol Oranı

Sonuç olarak alkollü bir içecek tüketeceğiz. Dolayısıyla içerisindeki alkol oranı bilmek ve değerlendirmek gerekir. Ülkelere göre farklılaşabilse dahi ideal bir şarabın alkol oranı ortalama %10 veya %14 arasında olmalıdır.

Bu oranın altındaki şaraplar istenen hazzı vermeyebilir. Daha yüksek oranlar ise sarhoşluğa sebep olacaktır.

Tadı

Bu aşamada son belirleyici olarak tadı kullanabilmek mümkündür. Kaliteli bir şarabın tadı hiçbir zaman insanları rahatsız etmez. Aroması , kokusu ve tadı optimum düzeydedir. Tadından rahatsız olunan veya içilmesi zor olan şarapların iyi olmadığı söylenebilir. Başlık altında şarabın asidik değerlerinden de bahsetmek gerekmektedir. Yüksek düzeydeki asidik oranlar içmeyi zorlaştıracaktır. Öte yandan düşük düzeydeki oranlar ise istenen kaliteli tadı alınmasını etkileyecektir.

Genellikle beyaz ve rose şaraplara daha taze ve hafif bir tat hakim olurken yaşlandırılmış bir kırmızı şarapta daha yoğun ve net bir tat ortaya çıkacaktır. Genellikle beyaz ve rose şaraplarda daha taze ve hafif bir tat hakim olur. Yaşlandırılmış bir şarapta ise daha yoğun ve net bir tat ortaya çıkar.

Saklama Koşulları

Kaliteli Şarap Nasıl Anlaşılır? Kaliteli Şarap Nasıl Saklanır? Şarabın saklama koşulları , şarabın kalitesi hakkında bilgi veren önemli faktörlerden biridir. Şarap buzdolabı günümüzde sıkça kullanılan soğutma yöntemlerindendir. Bu bağlamta şarabın türü ne olursa olsun şarap saklama koşulları aşağıdaki bilgiler gibi olmalıdır ;

  • Şarabın saklanması için ideal sıcaklık aralığı 12 – 15 derece arasındadır. Yüksek sıcaklıklar şarabın hızla yaşlanmasına sebep olurken daha düşük sıcaklıklar şarabın aramosının ve tadının kaybına neden olur.
  • Şarabın saklanması için karanlık bir alan tercih edilmelidir. Güneş ışığı şarabın kalitesini etkilemektedir.
  • En uygun nem oranı %70-80 arasında olmalı. Çok yüksek nem oranı şarabın raf ömrünü azaltır. Tadının bozulmasına neden olabilir.
  • Şarap şişeleri ideal olarak yatay pozisyonda saklanmalıdır.

Şişenin Mantar Durumu

Bazı durumlarda şarap içerisinde mantar oluşumu görünmektedir. Bu oluşum şarap üretiminde kullanılan malzemenin kalitesinden veya şarabın saklama koşullarından kaynaklanabilen bir oluşumdur. Şarabın kalitesini etkilemektedir. Şarapların brix ve pH derecesi de önemlidir. şarabın tadını daha sonra ise görüntüsünü etkileyen tüm bu husus , şarabın kalitesinden ödün vermemesi için sıklıkla değerlendirilmesi gerekmektedir.